Motivatie

Enerzijds noodgedwongen door de situatie en anderzijds omdat ik het ook gewoon leuk vind om te werken, stuur ik wat sollicitaties de deur uit.

Af en toe mag ik op gesprek komen, maar frequenter vind ik afwijzingen in mijn mailbox. Nooit leuk om te lezen dat men je niet geschikt vindt voor een functie en soms omdat er gewoon betere kandidaten waren. Deze week heb ik een kerntalententest gedaan, omdat ik wel benieuwd was waar eigenlijk mijn kracht ligt. In de loop der jaren heb ik genoeg coaching gehad met dito tests, maar soms bekroop me het gevoel dat de antwoorden meer sociaal gewenst waren dan dat de echte Deanne antwoordde. Zijn we niet allemaal gevormd door de omstandigheden en de daarbij behorende afslagen in je carriere? En zijn we daarbij onze ik niet uit het oog verloren.

De test werd afgenomen en geanalyseerd door de leidinggevende die als opdracht had om mijn vertrek bij een organisatie destijds te begeleiden. Ook dit, door mij niet-gewenste, vertrek uit een organisatie, is een van de dingen die mij als mens gevormd heeft. Het heeft me veel verdriet gedaan en was ook een soort rouwproces. Je wordt als het ware uit een familie gegooid, een persona non grata. Nu, een aantal jaren, snap ik dat het haar werk was om dit te doen en ik denk dat zij dit naar eer en geweten ook gedaan heeft, met de mogelijkheden die zij toen had. Toen ik dat eenmaal snapte, kon ik haar ook benaderen om mij deze kerntalententest af te nemen. Met de uitkomst van de test en de nog te ontvangen analyse heb ik helderder voor ogen waar mijn kracht ligt en welke zaken ik in het werkveld moet zien te vermijden. En dan leest een afwijzing van een potentiele werkgever toch makkelijker.

Maar ik dwaal af, want eigenlijk wilde ik vertellen dat ik vandaag zoveel positiviteit ervaarde bij een afwijzing. Normaliter is er toch minstens een momentje van teleurstelling, maar deze afwijzing bezorgde me juist een boost aan energie om bij een volgende sollicitatie nog beter te verwoorden waarom ik die baan ambieerde en accurater te zijn bij de sollicitatie. Ik bedankte Tessa Hijbeek van Drechtsteden voor haar toelichting en wat haar wijze van communiceren met mij deed. Niet gedemotiveerd geraakt door de afwijzing, maar juist met nog meer motivatie en enthousiasme door naar een volgende sollicitatie!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.